Zonnepanelen laten plaatsen

Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op je huis? Dan zijn er een aantal zaken waar je om moet denken. Zowel in de voorbereiding als de uitvoering en achteraf zijn er een aantal onderwerpen waar je over nagedacht moet hebben of al beslissingen voor moet hebben genomen. In dit artikel nemen we je mee langs al deze aandachtspunten, zodat je goed voorbereid begint aan het bestellen en plaatsen van zonnepanelen.

Een goede voorbereiding op de plaatsing

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook zeker voor de plaatsing van zonnepanelen! Het is vooraf erg belangrijk om na te gaan of er zonnepanelen op je dak kunnen, en hoeveel. Hiervoor zijn online verschillende berekeningen en tools beschikbaar. Daarnaast moet je voor plaatsing natuurlijk ook goed doorrekenen welke opbrengst je van de panelen verwacht, en of dit in verhouding staat tot de gevraagde investering.

Heb je dit allemaal gedaan? Dan wordt het tijd voor de volgende fase: de aanvraag van offertes bij installateurs. Om goed vergelijkingsmateriaal te hebben, is het verstandig om bij minstens 3 verschillende bedrijven offertes aan te vragen. Vergelijken kan je doen op basis van prijs, technische voorwaarden, garantievoorwaarden en overige service. Ook de wachttijd is een factor om te overwegen: tegenwoordig kan de wachttijd voor plaatsing van zonnepanelen oplopen tot een halfjaar. Daarnaast is het van belang dat de installateur vakbekwaam is: let daarom op het ‘Zonnekeur’ keurmerk. Heb je geen idee welke bedrijven je moet vragen om een offerte? Vraag dan eens rond bij vrienden, familie en collega’s om te horen met welke bedrijven zij een positieve ervaring hebben.

Het kan zijn dat een bedrijf vraagt om een aanbetaling. Ga hier niet zomaar mee akkoord en bekijk goed wat dit inhoudt. Om na te gaan of de gevraagde aanbetaling realistisch is, kan je op internet nagaan wat de gemiddelde bedragen hiervoor zijn.

Op basis van de offertes kun je op detailniveau een vergelijking uitvoeren, waarbij je onder andere kan letten op het type zonnepanelen. Zo is er een verschil tussen mono zonnepanelen (zwart) en poly zonnepanelen (blauw). Waar de polykristalijne zonnepanelen wat goedkoper zijn, zijn monokristalijne panelen iets beter in het opvangen van zonne-energie. Dit verschil heet ook wel de Wattpiek (Wp), waarmee wordt uitgedrukt hoe efficiënt een zonnepaneel is.

Ga tot slot na of jouw gemeente subsidies beschikbaar heeft voor het plaatsen van zonnepanelen. Als deze subsidie beschikbaar is, bekijk dan goed de voorwaarden die daarop van toepassing zijn.

Veilige en betrouwbare installatie

Nadat je de offertes beoordeeld hebt en een aanbieder hebt gekozen, is het verstandig om alvast wat voorbereidende taken te doen voordat de zonnepanelen geplaatst worden. Zo moet vastgesteld worden of jouw meterkast geschikt is voor de koppeling met zonnepanelen. Dit kan je achterhalen bij je netbeheerder. In sommige gevallen moet er een nieuwe slimme meter geplaatst worden om de zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Ga ook alvast na of je zonnepanelen verzekerd kunnen worden onder je huidige verzekering. In sommige gevallen vallen de panelen onder de opstalverzekering, maar dit is niet altijd zo. Ga dit dus na op basis van de polisvoorwaarden of neem contact op met de verzekeraar.

Na de plaatsing

Gefeliciteerd, je hebt werkende zonnepanelen! Om het proces van installatie en ingebruikname af te ronden, moet je de panelen nog bij twee instanties aanmelden. Door je panelen aan te melden bij jouw energieleverancier kan de salderingsregeling in werking worden gesteld. Ook is het verstandig om de panelen aan te melden op Energieleveren.nl. Via die website ontvang je het geld voor de stroom die via jouw panelen geleverd wordt. Let erop dat deze regeling, waarbij je geld terig krijgt voor de geleverde stroom, vanaf 2023 wordt afgebouwd.

Tot slot kan de gedane investering in zonnepanelen opgeven bij de Belastingdienst, zodat je de 21% BTW hierover terugkrijgt. Neem dit mee bij je volgende belastingaangifte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *