Zonnepanelen dakcheck

Dakcheck bij aanschaf zonnepanelen

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Overweeg je om op korte termijn zonnepanelen aan te schaffen? Dan moet je aan verschillende zaken denken en diverse beslissingen nemen. Kies je er bijvoorbeeld voor om direct je hele dak vol te leggen met zonnepanelen – ook al produceer je dan meer dan je nodig hebt voor je eigen gebruik? Of kies je er juist voor om het aantal zonnepanelen zo exact mogelijk af te stemmen op je verwachte verbruik? Zo zijn er vele beslissingen die je moet nemen. Een stap die je in ieder geval moet zetten, is het vaststellen of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Hierbij wordt met een geschikt dak niet alleen bedoeld dat hier daadwerkelijk zonnepanelen op geplaatst kunnen worden, maar ook dat de te plaatsen zonnepanelen voor een zo hoog mogelijke productie zorgen. Doe daarom altijd een dakcheck voor zonnepanelen!

Draagvermogen

Het is goed om te beseffen dat niet op ieder dak een onbeperkt aantal zonnepanelen geplaatst kan worden. Dit komt niet alleen doordat ieder dak een bepaalde omvang heeft, maar ook doordat ieder dak een bepaald draagvermogen heeft. Zonnepanelen hebben een bepaald gewicht, wat natuurlijk wel gedragen moet worden door het dak. Hierdoor is het in de praktijk niet mogelijk om op een rieten of glazen dak zonnepanelen te laten plaatsen. Voor daken welke gemaakt zijn van andere materialen is de vuistregel dat het draagvermogen ongeveer vijftien kilo per vierkante meter moet zijn bij een hellend dak. Bij een plat dak is vaak een draagvermogen van twintig kilo per vierkante meter vereist. Is het draagvermogen van jouw dak lager, dan is het in zijn huidige staat waarschijnlijk niet geschikt om zonnepanelen op te (laten) plaatsen. Let wel, genoemde gewichten zijn een vuistregel. Dit betekent dat bij relatief lichte zonnepanelen het draagvermogen van je dak in de praktijk lager mag zijn.

Juiste hoek en richting

Niet alle zonnepanelen produceren evenveel groene stroom. Dit is onder meer afhankelijk van de ligging van de zonnepanelen. Hierbij moet je onder meer denken aan de hoek van de zonnepanelen, voor een optimale opbrengst moeten deze een beetje schuin liggen. Hierbij geldt dat bij een schuin dak een hoek tussen de 30 en 35 graden optimaal is voor de elektriciteitsproductie van je zonnepanelen. Vanwege het belang van een schuine ligging voor de productiviteit van de zonnepanelen, zal je in de praktijk vaak zien dat ook op een plat dak de zonnepanelen in een schuine hoek zijn geplaatst. Bij de ligging van de zonnepanelen moet je echter ook denken aan de windrichting waarin deze geplaatst zijn. Voor een schuin dak geldt dat een dak op het zuiden de meeste zonnestralen opvangt en daarmee de hoogste stroomopbrengst geeft. In de praktijk zijn ook daken welke op het oosten of westen zijn gericht goed geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. De opbrengst zal lager zijn dan die van zonnepanelen welke op het zuiden zijn gericht, maar het rendement is nog steeds aantrekkelijk. Tot slot is het mogelijk om zonnepanelen op het noorden te plaatsen. Deze zonnepanelen krijgen minder direct zonlicht dan bijvoorbeeld zonnepanelen op het zuiden, waardoor het rendement tot wel 30% lager ligt dan zonnepanelen welke op het zuiden zijn gericht. Hiermee is de terugverdientijd van je investering een stuk langer.

Omgevingsfactoren

Om te bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen, is het goed om ook rekening te houden met omgevingsfactoren. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat de productie van de te plaatsen zonnepanelen stukken lager wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote boom voor je huis, welke er voor zorgt dat je dak het grootste deel van de dag in de schaduw ligt. Ook een dakkapel of nabijgelegen hoogbouw kunnen de productie van jouw zonnepanelen negatief beïnvloeden doordat de zonnepanelen vaak in de schaduw liggen. Daarom is het goed om voordat je de investeringsbeslissing hebt genomen, op de hoogte te zijn van deze omgevingsfactoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *