LED lampen

LED lampen voor besparing

Steeds meer mensen besteden aandacht aan de wijze waarop zij hun huis verlichten. De goedkoopste manier om je huis te verlichten is het optimaal benutten van daglicht. Denk hierbij aan het vrijhouden van raampartijen, zodat natuurlijke lichtinval zo min mogelijk wordt tegengehouden. In ruimtes zonder ramen en als het buiten donker is, is dit echter geen optie. Daarom lees je op deze pagina diverse tips om te besparen op je verlichting.

De zuinige ledlamp

Weet jij wat voor lampen er in jouw huis hangen? Weet jij of dit halogeenlampen of gloeilampen zijn? Als je deze hebt hangen is het een goede optie om deze te vervangen door ledlampen. Zowel halogeen- als gloeilampen zijn namelijk veel minder zuinig dan de led lamp: een ledlamp verbruikt ongeveer 85% minder elektriciteit dan de halogeenlamp en 90% minder elektriciteit dan de gloeilamp. Ledlampen zijn er in alle soorten en maten, maar kenmerkend voor de led lamp is dat ze weinig energie verbruiken én erg lang meegaan. Door je lampen in huis te vervangen door ledlampen bespaar je elektriciteit. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar hiermee verlaag je ook nog eens je energierekening!

Het vervangen van je lampen

Het kan tegennatuurlijk voelen om nog goedwerkende lampen te vervangen door een nieuwe ledlamp. Is het niet juist slecht voor het milieu om een nog werkende lamp te vervangen door een ledlamp? De productie van een ledlamp heeft toch ook impact op het milieu? Toch is het vervangen van je lampen door ledlampen een goede investering, welke zowel goed is voor het milieu als voor je portemonnee. Dit ondanks het gegeven dat ledlampen vaak duurder in aanschaf zijn dan gloei- en halogeenlampen. Dit komt doordat de milieu-impact van gloei- en halogeenlampen met name zit in de elektriciteit die nodig is om deze lampen te laten branden. Dit in tegenstelling tot de ledlamp: de milieu-impact van dit type lamp wordt met name veroorzaakt door de productie van de lamp. De energie welke nodig is om een ledlamp te produceren win je echter binnen 300 uur terug doordat de ledlamp veel zuiniger is dan halogeen- en gloeilampen. Hiermee is het goed voor het milieu én je portemonnee om ook nog werkende lampen te vervangen door ledlampen.

Wat te doen met de spaarlamp

Het moge duidelijk zijn dat de ledlamp veel energiezuiniger is dan de gloei- of halogeenlamp. Maar wat te doen met de spaarlamp? Voor de spaarlamp geldt dat je deze niet hoeft te vervangen door een ledlamp op het moment dat de spaarlamp nog werkt. Spaarlampen zijn immers ongeveer even zuinig als ledlampen. In de praktijk hebben spaarlampen wel andere nadelen ten opzichte van de ledlamp. Zo werkt de spaarlamp minder goed als het koud is (waardoor het geen geschikte buitenlamp is) en duurt het bij een spaarlamp altijd even voordat deze voluit licht geeft. Daardoor is deze mogelijk minder geschikt voor in de wc, een plek waar de lamp vaak relatief kort aanstaat.

Lampen uit als niemand er is

Tot slot de tip welke mogelijk het meest voor de hand ligt om te besparen op je verlichting: doe het licht uit als er niemand in een ruimte is. Hiermee bespaar je echt energie, het is een fabeltje dat je met het telkens aan- en uitschakelen van een lamp meer elektriciteit zou verbruiken dan met een lamp die continu brandt. Zijn er ruimtes in je huis waar je met grote regelmaat in en uit gaat, dan kan je ook een licht- of bewegingssensor overwegen. Let hierbij natuurlijk wel op dat deze sensor zelf niet te veel energie verbruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *