Energie besparen

Energie besparen doe je zo

Energie besparen is goed voor het milieu en kan ook helpen om je energierekening te verlagen. Gelukkig zijn er veel manieren om energie te besparen, sommige hiervan zijn eenvoudig en vereisen weinig moeite, terwijl andere misschien wat meer inspanning vergen. In dit artikel geven we een aantal tips om energie te besparen in je dagelijkse leven. Van het uitzetten van apparaten en verlichting wanneer ze niet worden gebruikt tot het maken van gebruik van natuurlijke lichtbronnen, er is voor iedereen wel iets te doen. Lees verder om te ontdekken hoe jij energie kunt besparen.

  1. Zet apparaten en verlichting uit wanneer ze niet worden gebruikt. Dit kan een aanzienlijk verschil maken in het energieverbruik.
  2. Gebruik energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen. Deze verbruiken tot wel 75% minder energie dan gloeilampen en gaan ook langer mee.
  3. Gebruik een programmable thermostaat om de verwarming en airconditioning automatisch aan te passen aan de tijd van de dag en de aanwezigheid van mensen in huis. Zo kun je energie besparen zonder dat je er zelf moeite voor hoeft te doen.
  4. Maak gebruik van natuurlijke lichtbronnen. Open gordijnen en luiken op momenten dat er veel zonlicht is om energie te besparen op verlichting. Zonlicht zorgt ook voor warmte in huis waardoor je weer gas bespaard.
  5. Gebruik de juiste temperatuur voor het wassen van kleding en het afwassen. De meeste wasmachines en vaatwassers werken het efficiëntst bij een temperatuur van 40 graden Celsius.
  6. Gebruik een microgolfoven in plaats van een oven wanneer dat kan. De microgolfoven verbruikt minder energie omdat hij sneller opwarmt.
  7. Maak gebruik van de juiste pan op het juiste vuur. Gebruik een kleine pan op een kleine kookplaat en een grote pan op een grote kookplaat. Zo vermijd je dat er teveel energie verloren gaat.
  8. Gebruik een energiezuinige koelkast. Nieuwe koelkasten zijn gemiddeld 20% energiezuiniger dan oudere modellen.
  9. Vermijd het onnodig openen en sluiten van de koelkastdeur. Elke keer dat je de koelkastdeur opent, komt er warme lucht naar binnen en moet de koelkast harder werken om de temperatuur te handhaven.
  10. Gebruik een handdoek of deurstop om de koude lucht die uit de koelkast komt tegen te houden wanneer je de deur opent. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken om de temperatuur te behouden.

Deze tips zijn natuurlijk niet voor iedereen van toepassing. We hebben daarom een overzicht gemaakt van apparaten die veel stroom verbruiken in huis. Zo kan je zelf een goede beslissing nemen welke apparaten écht van belang zijn. Zo ben ik zelf gestopt met het gebruiken van de droger omdat deze bijzonder veel stroom verbruikt.

  1. Wasdroger: Wasdrogers verbruiken gemiddeld ongeveer 3.500 watt, wat betekent dat ze een van de grootste stroomverbruikers in huis zijn.
  2. Koelkast: Koelkasten verbruiken gemiddeld ongeveer 1.000 watt per dag, afhankelijk van de grootte en het type koelkast.
  3. Oven: Ovens verbruiken gemiddeld ongeveer 3.000 watt, afhankelijk van het type en de grootte van de oven.
  4. Vaatwasser: Vaatwassers verbruiken gemiddeld ongeveer 1.800 watt per cyclus.
  5. Airconditioning: Airconditioners verbruiken gemiddeld ongeveer 1.500 watt, afhankelijk van het type en de grootte van het apparaat.
  6. Verlichting: Verlichting kan ook een aanzienlijk deel van het stroomverbruik uitmaken, vooral als je nog gloeilampen gebruikt. LED-lampen verbruiken minder stroom dan gloeilampen en gaan ook langer mee.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van hoeveel stroom je apparaten verbruiken, zodat je gerichte maatregelen kunt nemen om het stroomverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld door het uitzetten van apparaten wanneer ze niet worden gebruikt, of door het overwegen om energiezuinigere versies te kopen.

Zelf energie opwekken? Doe het zo!

Er zijn verschillende manieren om thuis energie op te wekken, zodat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en bovendien je energierekening kunt verlagen. Hieronder staan enkele mogelijkheden:

  1. Zonnepanelen: Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit die je kunt gebruiken in huis. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen een aanzienlijk deel van je energiebehoefte opwekken, vooral als je in een zonnig gebied woont.
  2. Windenergie: Als je in een gebied woont met voldoende wind, kun je overwegen om een windmolen te installeren. Deze kan elektriciteit opwekken die je kunt gebruiken in huis.
  3. Hydro-energie: Als je een beek of rivier in de buurt hebt, kun je overwegen om een waterkrachtcentrale te installeren. Deze kan elektriciteit opwekken door het bewegende water te gebruiken.
  4. Biomassa: Als je een tuin hebt, kun je overwegen om een pelletkachel of houtkachel te installeren. Deze kunnen je huis verwarmen met behulp van hout of houtpellets als brandstof.
  5. Geothermische energie: Als je in een gebied woont met warmtebronnen onder de grond, zoals aardwarmte, kun je overwegen om een geothermische warmtepomp te installeren. Deze kan je huis verwarmen of koelen met behulp van de aardwarmte.

Voordat je besluit om thuis energie op te wekken, is het belangrijk om te overwegen welke optie het beste bij jouw specifieke situatie past. Houd rekening met factoren zoals de grootte van je huis, je energiebehoefte, het klimaat waarin je woont en de kosten van de verschillende opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *