BTW terugvragen zonnepanelen

Zonnepanelen en BTW

Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren op het dak van hun woning. Dit doen zij vaak vanwege verschillende redenen. Zo zijn er financiële redenen: zonnepanelen zijn, zeker bij hoge energieprijzen, een goede investering. Je verdient de zonnepanelen snel terug door een lagere energierekening. Voor veel mensen speelt ook een argument omtrent duurzaamheid mee bij het maken van de beslissing om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen wekken namelijk groene energie op, waardoor minder CO2 vrijkomt dan bij het verbruik van fossiele brandstoffen. Op deze pagina lees je alles over één specifiek element dat komt kijken bij de aanschaf van zonnepanelen: btw. btw Over vrijwel alle producten die je als consument koopt, betaal je btw. Dit is niet anders voor zonnepanelen, waarbij het huidige tarief op zonnepanelen 21% is. De leverancier van de zonnepanelen brengt deze btw bij jou in rekening en zet deze apart op de factuur die je ontvangt. Vervolgens is het de verplichting van de leverancier om deze btw af te dragen aan de Belastingdienst. Normaliter houdt het hier op voor jou als consument, maar bij de aanschaf van zonnepanelen kan je de door jou betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. De reden hiervoor is dat je fiscaal als ondernemer wordt aangemerkt op het moment dat je zonnepanelen koopt. Je gaat namelijk energie produceren, waardoor je ondernemer bent. Ondernemers hebben het recht om de btw die zij op leveringen hebben betaald terug te vragen, waardoor ook jij de btw kan terugvragen over de zonnepanelen die je hebt aangeschaft.

Het terugvragen van btw

Zoals benoemd kan je de door jou betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. De wijze waarop je dit moet doen hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen voor particulieren die zonnepanelen op hun huis leggen en ondernemers die zonnepanelen op hun bedrijfspand laten plaatsen. Ook zijn de procedures verschillend voor het geval dat je zonnepanelen voor de eerste keer koopt of dat je juist een aanvullende set zonnepanelen aanschaft. In deze paragraaf lees je alles over de situatie waarin jij als particulier voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft. Als particulier moet je zorgen dat wordt voldaan aan de voorwaarden voor btw-teruggaaf. Deze voorwaarden zijn:

  • Je naam moet op de volgende drie documenten staan: je energiecontract, de factuur van je energieleverancier en de factuur van de leverancier van de zonnepanelen.
  • Je moet de door jou betaalde btw uiterlijk binnen zes maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft terugvragen bij de Belastingdienst.

Het daadwerkelijk terugvragen van de door jou betaalde btw doe je via de website van de Belastingdienst. Hier vindt je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’, waarmee je je aanmeldt als ondernemer. Hierna geef je ook je rekeningnummer door en vraag je de door jou betaalde btw terug door een btw-aangifte in te vullen. Wil je meer weten over het terugvragen van btw, bijvoorbeeld als je ondernemer bent? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Veranderende wetgeving

Op dit moment geldt voor de installatie en levering van zonnepanelen een btw-tarief van 21%. Deze btw kan, zoals je hierboven hebt gelezen, in veel gevallen terugvragen bij de Belastingdienst. Dit zorgt voor administratieve druk: de leverancier van de zonnepanelen moet de door jou betaalde btw afdragen aan de Belastingdienst, terwijl jij als consument deze kan terugvragen. Per saldo houdt de Belastingdienst hier geen enkele euro aan over. Om dit proces te vereenvoudigen, heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen om het btw-tarief op zonnepanelen per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. Dit voorstel moet nog worden aangenomen door de Eerste Kamer. Op het moment dat dit wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer is aangenomen, betaal je dus geen btw meer aan de leverancier van de zonnepanelen en hoef je deze btw ook niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *