Zonstraal Top50

 

 

 

                Zelf Houtkachel aansluiten op CV Ketel 

CV houtkachel met buffervat, houtkachel op CV aansluiten

* Home  

* Contact              Bestellingen doorgeven

* Zonnepanelen Kopen 2016

* Zonnepanelen PRIJZEN 2016 Set Prijs

* Zonnepanelen handige tips en aansluitschema,s

* Zonneboiler kopen welk type buffervat?

*Nieuw: de "Henk Kamp Variant" Zonneboiler zonder Gas en zonder CV ketel

*Nieuw:de "Putin Variant" zonder CV, zonder gas met doorstroomboiler zonder Houtkachel

*Nieuw:de "Putin Variant" zonder CV, zonder gas met doorstroomboiler met CV-Houtkachel

* Zonneboiler Zonnecollectoren  Buffervaten Doe het zelf info

* CV Houtkachel aansluiten Algemeen Hoe werkt het?

Onderdelen CV Houtkachel Aansluiten Doe het zelf !

* PRIJZEN Zonneboiler Onderdelen Solarpompstation Solar-leidingen Expansievaten Solar Isolatie

* PRIJZEN CV Onderdelen Knelkoppelingen Zonneboiler Solar Buffervat Verwarming Kogelkraan_Keerklep Gietijzer_Draadfitting Gaskraan Stopkraan Waterkraan

* Foto,s en Projecten

* LG Zonnepanelen Specificaties

* Panasonic Zonnepanelen Specificaties

* SDE: Stimulering duurzame energie bedrijven

* EIA: Energie Investeringsaftrek bedrijven

* Asbest er af, zonnepanelen er op voor agrariŽrs

* Zonnepanelen BTW-teruggave Kleine ondernemersregeling

* Belastingdienst officiŽle regels zonnepanelen voor particulieren

* Contact Bestellingen doorgeven

Algemene voorwaarden

Zonnecollectoren en Zonneboilers

 

 

 

HOUTKACHEL AANSLUITEN OP BESTAANDE CV, HOUTKACHEL MET CV AANSLUITING

(tijdens de maanden waarin normaal gesproken de cv combiketel de verwarming aanstuurt, oktober t/m maart)

HOE WERKT EEN CV HOUTKACHEL MET BUFFERVAT? HOUTKACHEL KOPPELEN AAN VERWARMING, HOUTKACHEL ZELF AANSLUITEN OP CV KETEL

De CV houtkachel ziet er uit als een normale houtkachel maar binnen in de kachel zit een stalen kanaal waar CV water doorheen loopt, er zitten 2 aansluitingen op de CV houtkachel net zoals bij een radiator, een retour(onderin) en een aanvoer(bovenin), als je de CV houtkachel aansteekt word het CV water in de kachel  steeds heter.

Vlak achter de aanvoer buis die uit de houtkachel komt monteer je een aanlegthermostaat, bij een temperatuur die je kunt instellen zorgt deze aanlegthermostaat er voor dat automatisch de  Laddomat cv-laad-unit-pomp gaat draaien, zo gauw de ingestelde temperatuur bijvoorbeeld 65 graden bereikt is, pompt de Laddomat CV-laad-unit-pomp het hete water vanuit de kachel eerst het korte circuit rond, zodra de temperatuur hoog genoeg is in de CV laad unit pomp bijv. 72 graden gaat er automatisch een ventielklep open  en draait de Laddomat pomp het hete CV-water direct in het hygiŽne buffervat of Boiler-in-CV-tank-vat, er is een behoorlijk groot buffervat nodig waar het warme CV water in bewaard wordt,minstens 800 liter.

De Houtkachel met combiketel kan onafhankelijk van de houtkachel zelfstandig warm cv retour water onttrekken uit de Zonneboiler- buffervat of / Boiler-in-Tank buffervat het voorverwarmde  retour cv-water gaat altijd weer via de retour aansluiting de cv ketel in,

omdat een combi-cv ketel reageert op de CV retour temperatuur zal de cv ketel niet aanslaan met gasverbruik, zolang er genoeg warm cv water uit het buffervat komt, wel draait de CV-pomp uiteraard gewoon door,

het koude retourwater uit de vloerverwarming en/of de radiatoren gaat NIET terug naar de cv ketel aansluiting maar wordt naar het middengedeelte van het cv buffervat  gepompt, het cv water wordt daar weer vermengd met het warme cv water in het vat en kan weer voorverwarmd dan pas naar de retour aansluiting van de ketel, de cyclus is weer rond,

om een lang verhaal kort te houden, de retour leiding van de cv installatie wordt eigenlijk onderbroken onder de cv ketel en wordt door het buffervat geleidt, de aanvoer leiding blijft intact.

zie de cv houtkachel met zonneboiler aansluitschema ,s

Drinkwater/Sanitair water

dat geldt ook voor het warm water, zolang de CV ketel warm water krijgt uit de buffervat drinkwaterspiraal of direct uit de zonneboiler slaat de cv niet aan of gebruikt veel minder gas als het water al met bijvoorbeeld 35 graden binnenkomt,

Let op!!  het voorverwarmde sanitair/drinkwater uit het hygiŽne buffervat of drinkwater boiler wordt dus aangesloten op de koud water ingang van de combiketel. Dus NIET op de warmwater aansluiting, nogmaals bekijk het aansluitschema zorgvuldig.

Stel, je komt thuis na een lange dag of weekend, het is erg koud buiten, de cv ketel brandt helaas volop omdat het buffervat geen warmte meer bevat, je steekt de houtkachel aan en het buffervat is ook koud, je zult dan moeten wachten tot het buffervat warm genoeg is om de cv te doen laten uitgaan,

de oplossing is om een bypass te maken vanaf de heet water aanvoer vanaf de Laddomat laad-unit-pomp,

de laad pomp unit helpt meteen mee om direct heet cv water in het cv circuit rond te pompen,

de cv zal dan snel stoppen met gas te verbruiken en gaat over op alleen rondpompen,

in de 2 Zonneboiler met cv houtkachel schema ,s staat dit ingetekend, gebruik altijd de keerkleppen om ongewilde stroomrichtingen te voorkomen,

In het houtkachel gedeelte zitten een aantal veiligheden,  het cv houtkachel gedeelte kun je eventueel afsluiten met Ballofix kranen, dan kun je onderhoud doen, maar Ballofix afsluiters willen vaak niet meer makkelijk opengaan na langere tijd, afsluiten met kogelkranen mag eigenlijk niet, wat je ook kan doen is de hendels van de kogelkranen afschroeven, en de hendels met een Tie rip  aan de leiding hangen, dat geldt ook voor alle kogelkranen bij het buffervat, zo voorkom je dat er onverhoopt iemand een kraan bedient.

Aangezien dit verhaal niet lijkt op de standaard aansluiting en redenering en veel vragen oplevert hebben wij de aansluitschema,s zo zorgvuldig mogelijk getekend met de 6  meest voorkomende verschillende situaties, geschikt voor de Nederlandse markt, allen dus met een combiketel als basis.

Hoe groot moet het buffervat zijn met een cv houtkachel ?

Met een CV houtkachel moet een zonneboiler buffervat minimaal 800 liter zijn.

Met een Tank in Tank zonneboiler buffervat moet het cv water in het buffervat minimaal 800 liter zijn.(naast de drinkwaterboiler in het vat)

De volgende Cv houtkachel met zonneboiler doe het zelf tips:

Volg het schema steeds en probeer de logica ervan zelf te begrijpen.

Laat je vooral niet beÔnvloeden door betweters. Vooral niet als het om de aansluitingen gaat die op de cv ketel anders worden aangesloten, zie de teksten hierboven.  Zelfs de meest ervaren loodgieters uit je kennissen kring zullen aanvankelijk je proberen te overtuigen dat warm water op warm moet worden aangesloten ARGGGHH, geef ze dan gelijk een kopietje mee!!

Hoe minder elektrische kleppen des te beter. (Vaak hoor ik dat drieweg kleppen worden gebruikt om te voorkomen dat de cv het buffervat verwarmd, onzin)

De keerkleppen staan er niet voor niets ingetekend, als ze op de juiste manier plek zitten, zorgen ze er voor dat de stroomrichting de juiste kant op gaat,  ook als meerdere warmte bronnen naast elkaar draaien of afwisselen.

Gebruik vaste pijp koper of RVS spiralen buis in het houtkachel gedeelte, ons buffervat thuis staat 25 meter ver vanaf de houtkachel en de cv-ketel, onze woonark beweegt voortdurend,

Gebruik RVS spiralen geisoleerde buis voor de Solar leidingen,

koperen leiding bij de zonnecollectoren niet solderen tenzij met zilver soldeer, beteis knelkoppelingen,

gebruik dus liever RVS spiraal enkel of dubbel met isolatie, zie Solar onderdelen pagina,s, (goedkoper en minder werk)

Vloerverwarming werkt op een veel lagere temperatuur en kan dus lange tijd nog zijn warmte uit het buffervat halen.

 

Cv Houtkachel   Houtkachel met oven  Met oven en Kookplaat    CV Inbouw Houtkachel

Er zijn heel veel modellen

CV HOUTKACHEL IN COMBINATIE MET ZONNECOLLECTOREN , ( Zonneboiler ) COMBIBUFFERVAT EN CV COMBIKETEL

De zonnecollectoren doen overdag het meeste werk en in de avond zet je de houtkachel als het nodig is nog een paar uur aan,  ook nog eens hartstikke gezellig. in de winter kan het buffervat nog wel tot 30 a 40 graden komen alleen al door de zonnecollectoren, voor de vloerverwarming als hoofdverwarming zou dit al voldoende zijn, als de houtkachel vervolgens nog een paar uur brand dan komt de temperatuur van het buffervat al gauw boven de 60 graden en kan je als je de RVS sanitair/drinkwaterleiding via het vat naar je cv hebt lopen rekenen op gratis verwarmd douchen of spoelwater, een goed geÔsoleerd vat kan dit bufferwater ook dagenlang warm houden, zodat je stoken niet alleen voor de gezelligheid is maar je ook de dagen erna hier nog van profiteert, je kunt dus ook weer gaan stoken als de temperatuurmeter aangeeft dat douchen wel weer wat gas vraagt van de CV/combiketel.

Een goed en duidelijk aansluitschema is het halve werk.

Een Houtkachel levert net zoal een Cv-ketel , zoveel Kilowatt CV-warmte op, ook geeft de CV-houtkachel stralingswarmte af, het vermogen van een CV houtkachel kan dus bijvoorbeeld 24KW-5KW zijn, de 24 KW is dan het CV vermogen, de 5 KW uitstraling voel je dus meteen als de gezellige warmte.

Het blijft natuurlijk een uitdaging om die gasrekening naar beneden te krijgen, wat je ook doet, de CV-combiketel blijft altijd stand-by zodat een koude douche je bespaart blijft.

Theoretisch kan de gasrekening tot een paar tientjes komen als je een zonnecollector en een cv houtkachel en een behoorlijk combibuffervat hebt plus de warme gezelligheid van het houtvuur.

VEILIGHEDEN

De CV Hoog Rendement houtkachel valt onder de stoomwet, achter de kachel worden een aantal veiligheden geplaatst waaronder een 3 bar / 92 graden ventiel, een 97 graden ventiel, een extra 3 bar ventiel, een automatische waterinlaat, een terugstroombeveiliging, een drukmeter en een temperatuurmeter.

Die veiligheden moeten bereikbaar zijn, het makkelijkste is een soort muurtje waarachter de veiligheden zitten  en de houtkachel die er voor staat.

  

Schema Houtkachel aansluiten op cv en buffervat

                                                                                  Laddomat 21-60

RENDEMENT

Een gewone openhaard heeft een rendement van ongeveer 10%, 90% verdwijnt dus in de buitenlucht, op hout stoken is weliswaar co2 neutraal maar dat kan natuurlijk beter,

een CV Hoog Rendement Houtkachel haalt wel een rendement van 80%

STOOKGEDRAG

De CV hoog Rendement houtkachel is heel veilig, er zitten genoeg veiligheden ingebouwd om zonder problemen te genieten van behaaglijke warmte en te profiteren van opgeslagen warmte, het stoken dient echter net zoals bij gewone houtkachels alleen door volwassenen te worden gedaan, een te grote hoeveelheid hout op het vuur gooien leidt tot te veel hitte, roet en rookaanslag en verspilling van energie, de temperatuur van het CV-water is daarbij leidend, een CV-watertemperatuur van 70 tot 80 graden is het meest efficiŽnt, die temperatuur is af te lezen op de temperatuurmeter op de aanvoerleiding van de cv houtkachel direct achter de CV HR kachel als alles goed gemonteerd is, het is dus belangrijk dat die temperatuurmeter zo geplaatst wordt dat die tenminste redelijk zichtbaar is als je de houtkachel bedient.

VOORBEELDEN VAN CV HOOG RENDEMENT HOUTKACHELS

Ze zijn er in alle typen , van klassiek tot modern, van klein tot groot, met oven of met 2 ovens of met kookplaat,

vrijstaand, in de hoek, of tegen een muur.

HOUTPRIJS TEN OPZICHT VAN GASPRIJS

Op hout stoken is ca 50% goedkoper  afgezien van de arbeid en vervoerskosten.

Bekijk ook

* CV Houtkachel aansluiten Doe het zelf !

* PRIJZEN Zonneboiler Onderdelen Solarpompstation Solar-leidingen Expansievaten Solar Isolatie

* PRIJZEN CV Onderdelen Alle Knelkoppelingen Zonneboiler Solar Buffervat Verwarming Kogelkraan_Keerklep Gietijzer_Draadfitting Gaskraan Stopkraan Waterkraan

* Zonnecollectoren Zonneboiler Buffervaten Doe het zelf info

 

 

Zonstraal Top50  

 

Financiering Duurzame Zonne-energie